Absurditeit in Indy maskeert een dreigende NFL-dreiging

08 Nov 2022

Absurditeit in Indy maskeert een dreigende NFL-dreiging

Na slechts enkele minuten in wat neerkwam op het meest enthousiaste verkooppraatje voor een interim-coach in de geschiedenis van de NFL, was Irsay zelf de enige persoon in gehoorsafstand van de eigenaar van Indianapolis Colts, Jim Irsay, die het tijdelijke karakter van het dienstverband van Jeff Saturday kocht. En dat was waarschijnlijk alleen maar omdat Irsay ervoor bleef zorgen dat hij de 'tussentijdse' tag zelf onderstreepte, als een gouverneurskandidaat die terugkeert naar de ruggengraat van zijn politieke praatpunten.

Maar als je het volle gewicht van de persconferentie die zaterdag de eerste introductie was als NFL-coach van welk type dan ook in je opnam, voelde je waarschijnlijk de grote ernst van één thema: deze aanwerving is echt. Het is geen vreemd geniale manoeuvre om in de volgende versie in een zeer gewilde quarterback te duiken. Irsay haalt zaterdag binnen met als doel hem uiteindelijk te installeren als de vaste hoofdcoach voor zijn franchise.

Gezien hoe dit allemaal is verlopen, zou dit een belangrijke maas in de Rooney-regel kunnen zijn voor de competitie. Daar komen we zo op terug, maar eerst moeten we een stapje terug doen en overwegen dat Irsay een historisch routinematige overdracht van titels verandert in iets met blijvende gevolgen.

Indianapolis Colts interim-coach Jeff zaterdag spreekt terwijl teameigenaar Jim Irsay luistert tijdens een persconferentie in de oefenfaciliteit van het NFL-voetbalteam op maandag 7 november 2022 in Indianapolis. (AP Photo/Darron Cummings)

Ja, Jim Irsay maakte een vergelijking met Don Shula

We hebben interim-hoofdcoaching gezien, maar niets zoals dit. Niets dat een kandidaat van buiten een organisatie koppelde en een coaching-cv boven het middelbare schoolniveau miste. Het zijn referenties die zouden moeten schreeuwen dat een auditie tijdelijk van aard is, alleen om die veronderstelling te laten verdrinken in een zee van superlatieven. Dat is waar Irsay zaterdag in zijn inleiding van schonk - een ceremonie die niet alleen geschikt was voor een nieuwe coach, maar ook voor een toevoeging waar de eigenaar van de Colts schijnbaar al een tijdje naar verlangde.

Dit is hoe hij zijn gevoelens voor (en over) het voormalige Colts-centrum, dat van 1999 tot 2011 voor de franchise speelde, beschreef: "Zeer opgewonden ... opgewonden ... volledig ervaren ... volledig capabel ... extreem slim ... extreem competitief. .. begrijpt het spel ... ”

Verhaal gaat verder

"Wil je tegen deze man wedden?" zei Irsay op een emotioneel moment. 'Leg je geld neer, mensen. Ik zie het graag.”

Het had allemaal iets bijna cartoonachtigs. Niet alleen omdat Saturday de eerste interim-coach lijkt te zijn sinds 1961 zonder enige coaching op universiteits- of NFL-niveau, maar ook omdat het moeilijk was om de metriek te volgen die Irsay gebruikte om die realiteit te negeren. In plaats van zelfs maar één solide datapunt, bood Irsay een door elkaar gegooid tapijt van herinneringen, gevoelens en metaforen die op zijn onderbuikgevoel leunden.

"Ja, er is een rijpingscurve", zei Irsay op een gegeven moment. “[Don] Shula was 32 jaar oud. Hij had drie onopvallende jaren bij de Detroit Lions voordat hij in 1963 de teugels overnam [van de Baltimore Colts]. Nee, het spel is niet anders. We bouwen geen raketten om naar Mars te gaan. We zijn geen nucleaire wetenschappers. Dat is geen van onze taken hier. Het zijn heel eenvoudige klussen die we hier doen. We cultiveren winnende culturen. We cultiveren taaiheid.”

Nou, dat is er. Vermenging van deze aanstelling met die van Shula, een van de beste die ooit in de NFL heeft gecoacht. Hij had ook twee jaar universiteitservaring en drie jaar in de NFL voordat hij een baan als hoofdcoach kreeg. In 1963 niet minder. Zestig jaar geleden. Dat is een diepe snee, samen met zijn referentie over het leren van de wekelijkse installatie met Ted Marchibroda, die sinds 1995 geen Colts-coach is geweest. Het was bijna deze eeuw, dus dat voelde als vooruitgang. En hij ging verder.

{"@context":"https://schema.org","@type":"VideoObject","name":"Colts ontslaan Frank Reich en nemen ESPN-analist Jeff Saturday aan als interim-hoofdcoach I The Rush"," description":"

De Baltimore Ravens behaalden een regelrechte overwinning op de New Orleans Saints op Monday Night Football, waarbij Lamar Jackson zijn 100e carrière voorbij TD gooide, de Indianapolis Colts hoofdcoach Frank Reich ontsloeg en hem verving door ESPN-analist en voormalig All -Pro lineman, Jeff Saturday, en de Houston Astros vierden hun World Series met een parade met een bekend gezicht.","thumbnailUrl":"https://s.yimg.com/uu/api/res/1.2/oZhwIDjSXSECfjta_kockw- -~B/dz01MTAyO2g9Mjg2OTthcHBpZD15dGFjaHlvbg--/https://s.yimg.com/os/creatr-uploaded-images/2022-11/a2769a20-5f1f-11ed-bfdf-87b2f6ad36b9","upload-Date":"2022-11 08T04:42:01Z","duration":"PT2M8S","contentUrl":"https://video.media.yql.yahoo.com/v1/video/sapi/hlsstreams/7cbb1bb7-30d6-3022-910f- f42bb9914a9d.m3u8?site=sports®ion=US&lang=en-US&devtype=desktop&src=sapi","emb edUrl":"https://sports.yahoo.com/video/colts-fire-frank-reich-hire-044201390.html?format=embed","identifier":"7cbb1bb7-30d6-3022-910f-f42bb9914a9d" }

Waarom NFL Rooney Rule-hoofdpijn aan de horizon ziet aankomen

Hij noemde het inhuren van zaterdag een 'intuïtieve beslissing' en hoe het kiezen van Super Bowl-winnende hoofdcoach Tony Dungy methodisch en analytisch was 'zoals de CIA'. Maar dit? Dit was het tegenovergestelde. Minder zoals de precisie van de clandestiene organisatie en meer als iets extreem onzorgvuldigs bij de DMV.

“Je hebt de binnenkant van een auto eerder gezien? Uitstekend. Laten we je naar de snelweg brengen.'

Hier is hoe Irsay op een gegeven moment het gebrek aan coachingsreferenties van zaterdag omlijstte: "Ik ben blij dat hij geen NFL-ervaring heeft. Ik ben blij dat hij de angst in deze competitie niet heeft geleerd. Omdat het zwaar is voor al onze coaches. Ze zijn bang. Ze gaan naar analyses en het wordt moeilijk. Ik bedoel, hij heeft dat allemaal niet. Die angst heeft hij niet.”

We zouden waarschijnlijk de hele dag aan de oneliners kunnen besteden. Maar hopelijk snapt iedereen het nu wel. Irsay vliegt hier helemaal door de zetel van zijn broek. Hij neigt naar vertrouwdheid en reikt naar het verleden, als iemand die zich vastklampt aan een oude foto die na verloop van tijd geler lijkt te worden. Soms gebeurt dit met NFL-franchises. En in dit geval werd in ieder geval een deel van het mysterie vertaald door Irsay zelf, die opmerkte dat Saturday al jaren een "betaalde consultant" is, die de eigenaar van de Colts, algemeen directeur Chris Ballard en anderen "informeerde" over zijn mening over de team.

Het komt niet zelden voor dat iemand met het oor van een teameigenaar een baan in de organisatie krijgt. Het komt zelden voor dat die baan bovenaan de voedselketen staat en zo duidelijk bedoeld is om permanenter te zijn dan de tijdelijke tag. Het is een realiteit die de NFL moet betreffen, die hier de maas in de wet moet zien die Irsay heeft blootgelegd. Om nog maar te zwijgen van de onvermijdelijke kreten van nep-minderheidsinterviews als zaterdag uiteindelijk deze vermeende testrun verandert in een vaste baan.

Irsay heeft zojuist laten zien dat als je een soort van hoofdcoaching wilt huren van wie dan ook beschikbaar is op de manier waarop zaterdag was (denk aan: alle coaches in de mediarangen), je ze in de plooi kunt krijgen onder de "tussentijdse ” taggen en ze aan het einde van het seizoen permanent in de baan manoeuvreren. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat dit zal gebeuren met zware namen als Sean Payton, is het zeker haalbaar met een aantal van deze kant-en-klare testruns zoals zaterdag. Dit had zeker door de Houston Texans kunnen worden gebruikt toen sommige senior leden van die franchise verliefd waren op het mogelijk maken van Josh McCown hun volgende hoofdcoach vorig seizoen, toen hij geen enkele coachingreferentie had om over te spreken.

Niemand in Houston dacht aan dit soort oplossing. Als ze dat hadden gedaan, had McCown eind vorig seizoen misschien een paar wedstrijden on-the-job-training gekregen onder een interim-tag, mogelijk een schijnproces opzetten dat hem dit seizoen als hoofdcoach van Texanen installeerde. In plaats daarvan wachtten de Texanen tot het laagseizoen en lieten de achtervolging toen opblazen door de Brian Flores class-action rechtszaak tegen de competitie, die beweerde rassendiscriminatie te hebben in het exacte soort proces dat wat wantrouwende ogen naar de Colts zal trekken.

Als zaterdag zichzelf verstevigt als de permanente hoofdcoach in Indianapolis, maakt het niet uit dat Irsay zal proberen de zorgen van Rooney Rule af te wenden door Tony Dungy aan te wijzen als hoofdcoach die hij eerder had ingehuurd, of dat Dungy werd opgevolgd door Jim Caldwell voor de komende drie jaar na Dungy's pensionering. Het enige waar iedereen om geeft, is de optica van het hier en nu. En die optiek was maandag duidelijk.

Irsay kwam zaterdag binnen zonder aan de Rooney-regel te hoeven voldoen, omdat het om een ​​interim-coachtitel gaat. Maar het ontwerp is voor zaterdag om die baan uiteindelijk definitief te hebben. Hoe hij dat voor elkaar krijgt met kandidaten uit minderheidsgroepen die de toon van die inleidende persconferentie zien, is een raadsel.

Het onderliggende doel van Irsay is na maandag niet verhuld. Zijn huren van zaterdag is wild en onconventioneel, en bedoeld om duurzaam te zijn. Wat dat uiteindelijk betekent voor de Rooney-regel is een puinhoop in het wachten. Maar de Colts en de NFL zien het al aankomen.