Slimme tips bij de overstap op elektrisch rijden

18 Oct 2023

Slimme tips bij de overstap op elektrisch rijden

Steeds meer mensen stappen over op een elektrische auto. Maar die overstap kan best groot zijn, zeker als je nog nooit eerder hebt gereden in een elektrische auto. Waar kun je allemaal rekening mee houden bij de overstap? Lees verder voor tips.

Elektrische auto leasen

Wil je er eerst helemaal zeker van zijn of een elektrische auto wel bij je past? Koop dan niet direct een nieuwe auto, want dan zit je er helemaal aan vast. Natuurlijk kun je de auto weer verkopen, maar dat gaat toch al gauw gepaard met een heleboel gedoe. Een ideale oplossing is een elektrische auto private leasen, om te achterhalen of het echt iets voor je is. Dit helpt je toch wel veel beter in je selectieproces dan een rondje rijden in een elektrische auto van een kennis, om maar een alternatief idee te noemen. Met leasen krijg je immers daadwerkelijk feeling voor de nieuwe auto. Het is een ideale middenweg, tussen een proefrit rijden en een auto kopen. Zo zit je voor een bepaalde termijn aan de auto vast, maar kun je dit snel weer opzeggen als je toch weer iets anders in gedachten hebt – zonder meteen vast te zitten aan een hoge kostenpost. Die relatief lage kostenpost maakt het ook meteen mogelijk dat je voor een luxe elektrische wagen kunt kiezen, mocht dit je wens zijn. Kies een droomauto uit!

Type elektrische auto

Dat brengt ons op het volgende punt: welk type elektrische auto kies je? Met private lease kun je op de langere termijn meerdere auto’s testen, om zekerder van je zaak te zijn. Of je nu uiteindelijk een auto koopt of gewoon bij leasen blijft, dat maakt hierin weinig uit. Er zijn natuurlijk een heleboel merken en designs om uit te kiezen: lees je hier vooraf goed over in. Het kan zo zijn dat je al een bepaalde voorkeur hebt voor een specifieke autofabrikant, of dat je juist wilt overstappen op een nieuwe fabrikant. Je kunt je hier ook over laten adviseren, wat zeker verstandig is als je niet zoveel af weet van auto’s.

Thuis opladen

Een elektrische auto moet je natuurlijk opladen. Het is verstandig om thuis een oplaadpunt in te richten, zodat je je auto altijd bij de eigen woning kunt opladen. Je kunt een oplaadpaal laten plaatsen: doe dit het liefst al voordat je de auto hebt. Verder is het verstandig om op de hoogte te zijn van de verschillende laadpunten bij jou in de buurt – met name op de routes die je vaak rijdt. Je kunt bijvoorbeeld speciale apps downloaden die de laadpalen in je omgeving laten zien. Na verloop van tijd weet je ze natuurlijk wel te vinden, maar in het begin is het zaak om hier nog even alert op te zijn. Laad de auto ook op tijd weer op: je moet hier nog aan wennen, dus het kan zomaar zo zijn dat de accu sneller leeg gaat dan je in gedachten hebt.

 

Redenen voor overstap

Houd tot slot altijd de redenen voor de overstap in gedachten. De belangrijkste reden is voor veel mensen dat je een milieubewustere keuze maakt: je rijdt in een minder vervuilende auto dan een brandstofauto. Met het oog op de toekomst is dit een belangrijke stap om te maken. Daarnaast kennen elektrische auto’s vaak allerlei innovaties, wat zorgt voor prettig rijden. Elektrische auto’s zijn een stuk stiller dan auto’s die op andere brandstof rijden, wat ook voor meer comfort zorgt. Verder voeren steeds meer steden milieuzones in voor brandstofauto’s, waar je met een elektrische auto niets mee te maken hebt. Je mag zo’n zone gewoon in en uit. Bezoek je dus graag steden met de auto, in binnen- of buitenland? Dan kan dit ook een reden zijn om over te stappen op elektrisch rijden.

Test vooraf uit of elektrisch rijden echt iets voor jou is. Zorg daarnaast dat je overal aan denkt, zoals de plaatsing van een laadpaal bij de eigen woning. En houd in gedachten waarom je ook alweer wilt overstappen op elektrisch rijden: er zijn genoeg voordelen!