De #1 slechtste drank die je sneller veroudert, zegt de wetenschap

08 Nov 2022

De #1 slechtste drank die je sneller veroudert, zegt de wetenschap

Sinds onheuglijke tijden proberen mensen de spreekwoordelijke fontein van de jeugd te vinden. Het streven naar een tijdloos uiterlijk en een langer, gezonder leven blijft tegenwoordig een belangrijk doel voor talloze mensen.

Hoewel anti-verouderingscrèmes en -apparaten, supplementen die een langere levensduur beloven en diëten die beweren de klok terug te draaien, u kunnen helpen om u jonger te voelen, kan er ook een gemakkelijkere manier zijn om het verouderingsproces te vertragen. Onderzoek wijst uit dat er één drankje is dat je sneller kan verouderen, en als je het uit je dieet haalt, kan het helpen om je vroegtijdige veroudering te stoppen.

Als het gaat om ouder worden, is er geen erger drankje dan met suiker gezoete frisdrank. Het is bekend dat het consequent drinken van frisdrank leidt tot een toename van het risico op gewichtstoename en bepaalde ziekten, en onderzoek toont aan dat het zelfs uw lichaam op cellulair niveau kan beïnvloeden. Al deze componenten dragen bij aan een ongezondere, snellere veroudering.

"Het regelmatig consumeren van met suiker gezoete dranken kan u uiteindelijk het risico opleveren voor een verscheidenheid aan ziekten zoals obesitas, hartaandoeningen, diabetes type 2 en meer", zegt Amy Goodson, MS, RD, CSSD, LD, auteur van The Sports Nutrition Playbook en lid van onze Expert Medical Board. "Omdat ons risico op deze ziekten automatisch toeneemt naarmate we ouder worden, helpt het niet om overmatige suiker toe te voegen aan de verouderingsvergelijking."

Lees verder om meer te weten te komen over hoe frisdrank je verouderingsproces kan beïnvloeden, en bekijk dan de eetgewoonten die je moet vermijden als je ouder bent dan 50.

Soda kan uw risico op ziekte verhogen

koppel frisdrank drinken

Een van de belangrijkste manieren waarop consistente consumptie van frisdrank uw verouderingsproces kan versnellen, is door uw risico op ziekten te verhogen waarbij veroudering al een risicofactor is. Zoals Goodson al zei, omvat dit zaken als diabetes type 2 en hartaandoeningen.

Volgens een rapport uit 2019, gepubliceerd in Nutrients, werd de consumptie van met suiker gezoete dranken in verband gebracht met diabetes type 2 en coronaire hartziekten, ongeacht of iemand ook zwaarlijvig was. Uit een kleinere cohortstudie met vrouwelijke docenten in Californië bleek dat het consumeren van een of meer porties met suiker gezoete dranken per dag geassocieerd was met hart- en vaatziekten en het risico op beroertes na een follow-up van 25 jaar.

Verhaal gaat verder

Soda kan uw risico op ziekte verhogen, maar het kan ook een negatieve invloed hebben op uw lichaamscellen.

Soda kan je lichaam op cellulair niveau beïnvloeden

Volgens een studie uit 2014, gepubliceerd in het American Journal of Public Health, kunnen suikerhoudende dranken voortijdige veroudering op celniveau veroorzaken.

Om hun onderzoek uit te voeren, onderzochten onderzoekers van de University of California San Francisco (UCSF) gegevens van 5.309 Amerikaanse volwassenen tussen de 20 en 65 jaar zonder voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten, van wie de informatie werd verzameld als onderdeel van het National Health and Nutrition Examination Enquêtes van 1999 tot 2002.

Wat de onderzoekers ontdekten, was dat personen die meer met suiker gezoete dranken dronken, kortere telomeren hadden - stukjes DNA aan het einde van chromosomen - in hun witte bloedcellen. Verkorte telomeren in witte bloedcellen zijn in verband gebracht met een kortere levensduur en een verhoogd risico op chronische ziekten.

GERELATEERD: 112 populairste frisdranken gerangschikt op hoe giftig ze zijn

"Regelmatige consumptie van met suiker gezoete frisdrank kan de ontwikkeling van ziekten beïnvloeden, niet alleen door de metabole controle van suikers in het lichaam te belasten, maar ook door versnelde celveroudering van weefsels", legt senior auteur Elissa Epel, PhD, een professor in de psychiatrie uit. bij UCSF, in een verklaring.

"Dit is de eerste demonstratie dat frisdrank wordt geassocieerd met telomeertekort", voegde Epel eraan toe. "Deze bevinding hield stand, ongeacht leeftijd, ras, inkomen en opleidingsniveau. Telomeerverkorting begint lang voordat de ziekte begint." Epel voegde eraan toe dat, hoewel het onderzoek uitsluitend op volwassenen is uitgevoerd, dit ook voor kinderen kan gelden.

Hoewel de onderzoekers van het onderzoek er snel op wezen dat deze bevinding een associatie is en geen definitieve oorzaak, zijn de langetermijneffecten behoorlijk uitgesproken. "Voor een dagelijkse consumptie van de huidige standaard 20-ounce portie voor met suiker gezoete frisdranken, komt dit overeen met 4,6 jaar extra veroudering", vond de studie, een hoeveelheid telomeerverkorting die vergelijkbaar is met die van het roken van sigaretten.

GERELATEERD: 7 frisdranken met de engste ingrediënten

Soda kan ook met je darmen knoeien

frisdrank drinken

Een recensie uit 2021, gepubliceerd in Current Nutrition Reports, toonde aan dat consumptie van met suiker gezoete dranken, zoals frisdrank, gepaard ging met veranderingen in de darmbacteriën en de darmflora, ontstekingen en oxidatieve stress, die allemaal verband houden met vroegtijdige veroudering. De auteurs van die studie hadden een eenvoudige aanbeveling om deze effecten te verminderen: vervang frisdrank door een gezondere drankkeuze wanneer je maar kunt.

Dus, de volgende keer dat je zin hebt in iets bubbels, overweeg dan misschien een seltzer met citroen - je lichaam zal je dankbaar zijn.

Een eerdere versie van dit verhaal is gepubliceerd in november 2021 en is sindsdien bijgewerkt.