Een autoverzekering afsluiten: hier let je op

27 Jan 2023

Een autoverzekering afsluiten: hier let je op

Heb je een nieuw voertuig gekocht en wil je daarom een autoverzekering afsluiten? Dan kom je er al snel achter dat er verschillende verzekeringen beschikbaar zijn. Je moet er daarom voor zorgen dat je precies weet welke verzekering het beste bij je past. Voordat je deze afsluit, dien je dus een aantal factoren in het achterhoofd te houden. Alleen dan kan de verzekering jou grote voordelen opleveren. Maar op welke factoren moet je dan precies letten? En hoe zorg je ervoor dat de keuze bij je past? Na het lezen van onderstaande informatie ben je overal op voorbereid. 

 

De verschillende verzekeringen en bijbehorende dekkingen

Een autoverzekering afsluiten begint door goed te bekijken wat de minimale verzekering is die je nodig hebt. In Nederland dien je een WA-verzekering te hebben. Hiermee ben je verzekerd bij ongelukken en schade die je zelf veroorzaakt. Je kan echter ook kijken naar de uitgebreidere verzekeringen. Zo kiezen mensen ook vaak voor een all-risk verzekering, omdat deze zorgt voor het dekken van schade die zowel door jezelf als door een ander aangebracht is. Iedere verzekeringsmaatschappij geeft wel zijn eigen invulling aan de dekkingen, waardoor je goed op moet blijven letten. Wanneer je dit doet, kan je de verzekering vinden die volledig bij je past en waar je goed mee de weg op kan met jouw voertuig. 

 

De maandbedragen van de verzekering

Een auto verzekering kan je ook kiezen op basis van het maandbedrag. De verzekeringsmaatschappij heeft verschillende maandbedragen beschikbaar. Hierbij geldt wederom dat de dekking verschilt per maandbedrag. Hoewel je geneigd bent om voor het laagste bedrag te kiezen, is het wel van belang dat je deze dekking aan jouw auto aanpast. Vooral bij nieuwere auto’s loont het om voor een uitgebreidere dekking te kijken. Het maandbedrag gaat dan omhoog, maar je krijgt er ook meer voor terug als je de juiste verzekering hebt. Bij oudere auto’s is het vaak voldoende om voor het minimale te gaan, omdat deze met veel schade vaak total loss verklaard zijn. Je kan de verzekering dus altijd aanpassen aan het voertuig dat je aangeschaft hebt. 

 

De algemene voorwaarden doornemen

Als je de autoverzekering en het bijbehorende maandbedrag hebt gevonden, is het ook verstandig om naar de algemene voorwaarden te kijken. In de voorwaarden staat bijvoorbeeld niet alleen waar je recht op hebt, maar ook aan welke plichten je moet voldoen. Tevens helpen deze voorwaarden jou om de juiste stappen te doorlopen als er schade aan jouw auto is. De voorwaarden krijg je te allen tijde toegestuurd voordat je het contract afsluit. Indien er nog vragen over zijn, kan je contact opnemen met de verzekeringmaatschappij. Daarna is het alleen nog een kwestie van genieten van de verzekering en wat je ervoor terugkrijgt.