Erfelijke Kaalheid: Kenmerken en Behandelopties

07 Sep 2023

Erfelijke Kaalheid: Kenmerken en Behandelopties

Kaalmannen met glimmende schedels zijn al lang een onderdeel van onze samenleving en cultuur. Hoewel kaalheid vaak wordt gezien als een natuurlijk onderdeel van het ouder worden, kan het ook vroegtijdig optreden als gevolg van erfelijke kaalheid, ook wel bekend als alopecia androgenetica. In dit artikel zullen we de kenmerken van erfelijke kaalheid bespreken en verschillende behandelopties verkennen.

Wat is Erfelijke Kaalheid?

Erfelijke kaalheid, of alopecia androgenetica, is de meest voorkomende oorzaak van haarverlies bij zowel mannen als vrouwen. Het wordt vaak geassocieerd met genetische factoren en hormonale veranderingen. Dit type haaruitval wordt gekenmerkt door een geleidelijke afname van de haardichtheid en de progressieve dunner wordende haren, meestal op de kruin en de slapen.

Kenmerken van Erfelijke Kaalheid

Erfelijke kaalheid kan verschillende kenmerken vertonen, en deze kunnen variëren afhankelijk van het geslacht en de ernst van de aandoening:

Bij Mannen

 • Terugwijkende Haargrens: Veel mannen ervaren als eerste een terugtrekkende haargrens aan de voorzijde van het hoofd.

 • Haarverlies op de Kruin: Het haar op de kruin begint geleidelijk dunner te worden en kan uiteindelijk helemaal verdwijnen.

 • M-vormige Kaalheid: Dit kan resulteren in een karakteristieke "M"-vormige haarlijn.

Bij Vrouwen

 • Uitdunning van de Haardos: Vrouwen met erfelijke kaalheid ervaren vaak een geleidelijke uitdunning van het haar, vooral op de bovenkant van het hoofd.

 • Bewaring van de Haarlijn: In tegenstelling tot mannen behouden vrouwen meestal hun haarlijn, maar het haar wordt aanzienlijk dunner.

 • Verspreide Haaruitval: Het haarverlies bij vrouwen is meestal diffuser dan bij mannen en kan over het hele hoofd voorkomen.

Behandelopties voor Erfelijke Kaalheid

Gelukkig zijn er verschillende behandelopties beschikbaar voor erfelijke kaalheid, afhankelijk van de ernst van de aandoening en individuele behoeften:

1. Medicatie

 • Minoxidil: Een topische lotion die kan helpen de haargroei te stimuleren en het haarverlies te vertragen. Minoxidil is zowel voor mannen als vrouwen beschikbaar.

 • Finasteride: Een medicijn dat alleen voor mannen is goedgekeurd. Het kan de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron (DHT) verminderen, wat haarverlies kan vertragen.

2. Haartransplantatie

 • Folliculaire Unit Transplantation (FUT): Een procedure waarbij een strip huid met gezonde haarzakjes wordt verwijderd en geïmplanteerd op kalende gebieden.

 • Folliculaire Unit Extraction (FUE): Individuele haarzakjes worden uit het donorgebied verwijderd en getransplanteerd naar kale plekken.

3. Lasertherapie

 • Laserkammen of -borstels: Deze apparaten gebruiken laag-niveau laserlicht om de haargroei te stimuleren en de algehele haarconditie te verbeteren.

4. PRP-therapie

 • Plaatjesrijk Plasma (PRP): Bloedplaatjes worden uit je eigen bloed gehaald en geïnjecteerd in de hoofdhuid om de haargroei te bevorderen.

5. Voedingssupplementen en Shampoos

 • Supplementen: Bepaalde voedingssupplementen, zoals biotine en collageen, kunnen de haargroei ondersteunen.

 • Speciale shampoos: Shampoos die zijn ontworpen om de hoofdhuid te stimuleren en de haarfollikels te versterken.

Preventie van Erfelijke Kaalheid

Hoewel erfelijke kaalheid vaak genetisch bepaald is, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om het risico op vroegtijdig haarverlies te verminderen:

 • Gezonde Levensstijl: Een uitgebalanceerd dieet, voldoende hydratatie en regelmatige lichaamsbeweging kunnen bijdragen aan een gezonde haargroei.

 • Stressbeheersing: Stress kan haarverlies verergeren, dus het is belangrijk om stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken zoals yoga en meditatie.

 • Vroegtijdige Behandeling: Als je merkt dat je haar begint uit te vallen, raadpleeg dan een dermatoloog of een specialist op het gebied van haarverlies voor vroegtijdige behandeling.

Conclusie

Erfelijke kaalheid is een veelvoorkomend probleem dat miljoenen mensen treft, maar er zijn verschillende behandelopties beschikbaar om haarverlies te beheersen en haargroei te bevorderen. Het is essentieel om op de hoogte te zijn van de kenmerken van erfelijke kaalheid en vroegtijdig actie te ondernemen als dat nodig is.