Uw afslankdieet is misschien niet zo gezond als u denkt, zegt de studie

08 Nov 2022

Uw afslankdieet is misschien niet zo gezond als u denkt, zegt de studie

Je weet vast wel hoe belangrijk het is om goed te eten als je je lichaam in goede conditie wilt houden. Uit een nieuwe studie is echter gebleken dat veel mensen denken dat hun afslankdieet veel gezonder is dan het in werkelijkheid is.

"We ontdekten dat hoewel mensen over het algemeen weten dat groenten en fruit gezond zijn, er een discrepantie kan zijn tussen wat onderzoekers en gezondheidswerkers beschouwen als een gezond en uitgebalanceerd dieet in vergelijking met wat het publiek denkt dat een gezond en uitgebalanceerd dieet is ", zei onderzoeksauteur Jessica Cheng, Ph.D., een postdoctoraal onderzoeker in epidemiologie aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health en in algemene interne geneeskunde aan het Massachusetts General Hospital, volgens EurekAlert!

De studie die werd gepresenteerd tijdens het Scientific Sessions 2022-evenement van de American Heart Association, nam een ​​kijkje bij 116 volwassenen uit het grotere gebied van Pittsburgh, tussen de 35 en 58 jaar oud. De betrokkenen wilden allemaal afvallen en namen contact op met een diëtist voordat ze een Fitbit-app gebruikten om een ​​heel jaar lang te noteren wat hun dieet omvatte, terwijl ze ook hun fysieke activiteit en gewicht bijhielden.

Bovendien gaven ze zichzelf scores tussen één en 100 om te beoordelen hoe gezond ze dachten dat hun dieet was. De onderzoekers scoorden de diëten ook op basis van een Healthy Eating Index (HEI), die de Dietary Guidelines for Americans van de Amerikaanse overheid als referentie gebruikte.

food journal

Resultaten toonden aan dat 75% van de deelnemers hun dieet onjuist scoorden, waarbij de meerderheid van mening was dat hun dieet gezonder was dan wat door de onderzoekers als echt gezond werd beschouwd. Concreet gaven de deelnemers zichzelf een gemiddelde score van 67,6 op 100 vergeleken met 56,4, wat de gemiddelde score was bij gebruik van de vastgestelde HEI. Na de periode van een jaar geloofden de deelnemers over het algemeen dat ze hun dieet met 18 punten hadden verbeterd, terwijl het volgens de HOI slechts ongeveer één punt was.

"Ik ben niet verrast met de resultaten", Lisa Young, Ph.D., RDN, de auteur van Eindelijk vol, eindelijk slim, een voedingsdeskundige in de privépraktijk en lid van de Eat This, Not That! medisch deskundige raad, zegt. "Er is veel verwarring over wat nu precies een gezond voedingspatroon is."

Verhaal gaat verder

"Bijvoorbeeld," vervolgt Young, "terwijl mensen weten dat ze meer groenten moeten eten, letten veel mensen er niet op dat een grote salade met toppings, zoals croutons, in honing geroosterde noten en dressing kan leiden tot gewichtstoename. "

"Dit is een probleem, want als je denkt dat een voedingsmiddel gezond is, let je minder op hoeveel je eet, wat uiteindelijk kan leiden tot gewichtstoename", legt Young uit. Dat is de reden waarom, als het je doel is om een ​​paar kilo af te vallen, Young zegt dat "het zo belangrijk is om op te letten hoeveel voedsel je eet."

"Het is belangrijk dat gezondheidswerkers deze nuances van gezond eten met patiënten bespreken", benadrukt Young ook.