Waarom mannen kaal worden: een overzicht van de oorzaken

03 Jan 2023

Waarom mannen kaal worden: een overzicht van de oorzaken

Kaalheid is een veelvoorkomend probleem onder mannen, en het kan op verschillende manieren voorkomen. Sommige mannen worden al op jonge leeftijd kaal, terwijl anderen pas op oudere leeftijd kaalheid ontwikkelen. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste oorzaken van kaalheid bij mannen.

Het mannelijk hormoon testosteron

Een van de belangrijkste oorzaken van kaalheid bij mannen is het mannelijke hormoon testosteron. Testosteron is een hormoon dat wordt geproduceerd in de testikels en dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van mannelijke geslachtskenmerken. Het hormoon speelt ook een belangrijke rol bij het haarverlies.

Als de testikels te veel testosteron produceren, kan dit leiden tot kaalheid. Dit gebeurt vaak bij mannen die aan genetische kaalheid lijden, ook wel bekend als "androgene alopecia". Bij deze vorm van kaalheid wordt het haar dunner en valt het uiteindelijk uit. Het haarverlies begint vaak aan de kruin en verspreidt zich naar de rest van het hoofd.

Genetische kaalheid

Zoals al eerder vermeld, kan kaalheid bij mannen ook veroorzaakt worden door genetische kaalheid. Dit is een vorm van kaalheid die erfelijk bepaald is en die meest

vaak op jonge leeftijd begint. Ongeveer twee derde van de mannen met genetische kaalheid ontwikkelt kaalheid voordat ze de leeftijd van 35 bereiken.

Genetische kaalheid is te herkennen aan het feit dat het haarverlies begint aan de kruin en zich naar de rest van het hoofd verspreidt. Het haar wordt dunner en valt uiteindelijk uit. Deze vorm van kaalheid wordt veroorzaakt door een overschot aan testosteron, dat de haarfollikels aantast en ervoor zorgt dat het haar niet meer kan groeien.

Andere oorzaken van kaalheid bij mannen

Er zijn ook andere oorzaken van kaalheid bij mannen, zoals:

  • Stress: stress kan ervoor zorgen dat het haar uitvalt en kan leiden tot kaalheid.

  • Voeding: een ongezonde voeding kan bijdragen aan haarverlies en kaalheid.

  • Medicijnen: sommige medicijnen, zoals bloeddrukverlagende medicijnen en antidepressiva, kunnen haarverlies veroorzaken.

  • Ziektes: sommige ziektes, zoals schildklierproblemen en bloedarmoede, kunnen leiden tot kaalheid.

  • Leeftijd: kaalheid kan ook een gevolg zijn van het ouder worden.

Wat kun je doen tegen kaalheid?

Als je last hebt van kaalheid, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het haarverlies tegen te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld een haargroeimiddel gebruiken, zoals minoxidil. Dit middel kan helpen om het haar te laten groeien en het verlies te vertragen. Daarnaast kun je ook proberen om stress te verminderen en een gezonde voeding te volgen, om het haarverlies tegen te gaan.

Als je last hebt van genetische kaalheid, zijn er ook behandelingen beschikbaar die het haarverlies kunnen vertragen of omkeren. Zo kun je bijvoorbeeld haarimplantaten laten plaatsen, waarbij haarfollikels uit een ander deel van het hoofd naar de kaalheidplekken worden verplaatst. Ook is het mogelijk om een haarstukje of pruik te dragen om het kaalheidprobleem te camoufleren.

Conclusie

Kaalheid is een veelvoorkomend probleem onder mannen en kan op verschillende manieren voorkomen. Het mannelijke hormoon testosteron en genetische kaalheid zijn de belangrijkste oorzaken van kaalheid bij mannen, maar er zijn ook andere oorzaken, zoals stress, voeding, medicijnen en ziektes. Als je last hebt van kaalheid, zijn er behandelingen beschikbaar om het haarverlies te vertragen of omkeren. Zoek professioneel advies om te bepalen welke behandeling het beste bij jou past.